logo

•• Kapor obyčajný – najkonzumovanejšia ryba na Slovensku ••
 

Kapor obyčajný, nazývaný aj rybničný, pochádza z Ázie – konkrétne z oblasti Číny, Vietnamu, Čierneho a Kaspického mora.

Na území Európy sa začal objavovať okolo 13. storočia. Mimoriadne populárnym sa stal aj na Slovensku a v súčasnosti je u nás najkonzumovanejšou sladkovodnou rybou. Zároveň je najväčšou kaprovitou rybou v našich vodách.

Kapor obľubuje teplejšie vody a väčšinou sa zdržiava v kŕdľoch. Až keď je kapor dospelý a veľký, stáva sa z neho samotár. Obýva najmä dolné toky riek, taktiež plytké vody s bahnitým dnom a bohatým rastlinným porastom. Kapor obyčajný najradšej zbiera potravu z bahnitého dna. Z bahna pomocou štyroch hmatových fúzov hľadá kôrovce a larvy hmyzu. Medzi jeho obživu patria tiež vodné ulitníky a lastúry, nepohrdne však ani rastlinnou potravou.

Kapor je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a vysokého obsahu tuku. Množstvom bielkovín sa vyrovnáva teplokrvným zvieratám. Aj napriek vysokému obsahu tuku je kaprie mäso ľahko stráviteľné. Môžu za to jeho krátke svalové vlákna. Pozitívnym účinkom kaprieho mäsa na ľudský organizmus je prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Kapor je už po stáročia tradičným pokrmom na Vianoce nielen u nás, ale aj v celej východnej Európe. Hneď za kaprom sa z rýb, ktoré na Slovensku máme, najčastejšie konzumujú pstruhy a sumce.



Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Kapor obyčajný – najkonzumovanejšia ryba na Slovensku.pdf 
 

 

 
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...